Konisk dag i Sandvika

18.09.2023

Lørdag 2. og søndag 3. september ble kunnskapssenteret i Sandvika fylt med 50 elever på koniske messinginstrumenter i alderen 8 til 18 år. 


Et konisk instrument kategoriseres ved at røret blir stadig større i diameter gjennom hele instrumentet, fra munnstykke til sjallstykke. Æresgjest var den fantastiske tubaisten Øystein Baadsvik, som er en internasjonalt ettertraktet solist. Han er stemt frem som en av de beste messingblåserne noensinne av lytterne på klassisk FM, og er til daglig tubalærer ved Norges Musikkhøgskole.

Initiativtaker for prosjektet var Harriet Hildebrand Kjærnsrød (Bærum kulturskole og St. Hallvard vgs) som fikk med seg de positive samarbeidspartnerne Thomas Aarø (Bærum kulturskole), Anders Brenli (Rud vgs) og Knut Esten Thomassen Stendal (Asker kulturskole). I tillegg fikk Lier kulturskole og Lørenskog kulturskole invitasjon til å melde på elever.

Dette prosjektet var sterkt ønsket for å skape spilleglede, inspirasjon og relasjoner mellom elevene på grovmessing, også på tvers av kommunene. Og ikke minst å digge disse koniske instrumentene sammen en hel helg! Dette er instrumentgrupper som ikke alltid får så mye utfordring i korpset sitt, så her lå alt til rette for to fullsatte dager med masse utfordring og morsomt repertoar.

Helgen inneholdt rikholdig program. Dagene startet med felles oppvarming. Elevene ble så delt inn i tre aldersgrupper og jobbet med kammermusikk. Det ble avholdt to mesterklasser lørdag og en søndag med tolv av elevene. To av disse ble plukket ut til å spille på avslutningskonserten søndagen; Ingrid Rognebakke (althorn) spilte

Beelzebub, Stian Carol Fransson (euphonium) spilte Fantasia av Gordon Jacob. Den virtuose Natallia Papova akkompagnerte på klaver gjennom hele helgen.

Prosjektet ble avsluttet med en forrykende konsert til glede for publikum, musikanter og lærere. Her opptrådte de ulike kammergruppene, de to solistene fra mesterklassen, egen soloavdeling med Øystein og Natallia, og til slutt fellesnummer med alle.

Et av de store målene med prosjektet var å skape spilleglede og bygge relasjoner på tvers av kommunene, noe som fungerte godt. Mange stjerner var tent i øynene og de fleste fikk nye venner i løpet av disse dagene. Øystein Baadsvik imponerte med sine pedagogiske innfallsvinkler på alle nivåer, i tillegg til kvalitetene som musiker og på det menneskelige plan. Prosjektgruppen takker UngMusikk for støtten til å kunne gjennomføre denne fantastiske helgen! 

Fotogalleri