Tre komponister, tre orkestre

16.02.2023

Lørdag 4.februar møttes Østfold strykekvartett og strykeelever fra Sarpsborg, Moss og Vestby til seminar på Sarpsborg kulturskole med musikk av Haydn, Grieg og Bartok. 

Lørdag 4.februar møttes Østfold strykekvartett og strykeelever fra Sarpsborg, Moss og Vestby til seminar på Sarpsborg kulturskole med musikk av Haydn, Grieg og Bartok. Kvartetten består av erfarne musikere som også er kulturskolelærere. Kvartettens medlemmer: Stepan Frolov, Maria Dahl, Helle Tennøe Andersen og Liv Frengstad. Orkestrene Mossestryket, Sarpsborg Ungdomsorkester og Vestbystrykerne hadde de foregående ukene øvd på felles stoff, så det låt flott allerede fra første tone. Foreldregruppa serverte frukt og drikke i pausene, og det ble også pizza! Tusen takk til May Britt på kontoret i Moss som lagde plakat og program i samarbeid m kvartetten.

Orkestrene hadde arbeidet med Bartok stykker på ulike måter. Derfor ble det improvisasjonsvarianter på konsertene, ledet av Stepan Frolov. Og elevene fikk erfare utfordringen og verdien av å gjøre ting de kanskje aldri har gjort før. Under øvelsene kom strykekvartettmusikerne med fakta om komponistene. Helle hadde bl a en morsom fysisk variant av en Grieg-quiz. På konsertene introduserte elever noen av stykkene.

Tirsdag 7. februar foregikk det i Vestby prestegård med felles øvelse kl 18 og konsert kl 19. Vestbystrykerne var utvidet med elever fra Sarpsborg og Moss, så scenen og salen var full. Konsertene i Sarpsborg og Vestby ble filmet. Onsdag 8.feb gjentok man konserten i kammersalen i Moss. Det viste seg at 2 gutter, Daniel fra Moss og Ole fra Sarpsborg, hadde vært med på alle tre konsertene og de fikk ekstra applaus og en sjokolade.

Elever har øvd i orkester og hjemme. Elevene fikk oppleve sine egne spillelærere som profesjonelle musikere, med til dels heftig og utfordrende musikk. Foreldre gav uttrykk for at dette er positivt og inspirerende. En av elevene sa at hun ble forelsket i musikken.